Information - Ridskola

Anmälan

All anmälan sker via info@hrk.nu eller via hemsidan under länken ”Börja Rida”. Anmälan ska innehålla, personuppgifter, hästvana, nivå och vikt. Det är viktigt att alla som rider på Högbo Ridklubb vet om viktgränsen för ridskolans hästar det kan man läsa mer om HÄR.

Hjälm

Ridhjälm är obligatorisk för alla ridskoleelever under ridning. Hjälmar finns att låna. Hjälm rekommenderas även vid all hantering av häst från marken. För barn är hjälm obligatoriskt när de leder ponnyn/hästen.

Väst

Till alla under 18 år rekommenderar vi säkerhetsväst. Vi tillhandahåller dessa för låns men tänk på att det är väldigt svårt att ha västar som sitter perfekt på varje barn, en väst som inte passar kan göra större skada än nytta vid eventuell avramling. Säkerhetsväst är en bra investering när man har bestämt sig för att fortsätta rida. Köp därför alltid en väst som passar perfekt och inte en ”att växa i.” En säkerhetsväst skyddar rygg/bröstkorg/mage vid avramling och/eller sparkar och är en bra försäkring. Säkerhetsvästar finns att köpa/beställa bland annat på Börjes-Tingsryd, Hööks, Granngården och Biltema.
Vid hoppträningar och hopptävlingar är säkerhetsväst obligatoriskt för alla under 18 år (gäller i hela Sverige).

Försäkring

Medföljande vuxen är alltid ansvarig för sitt barns säkerhet under hela vistelsen på anläggningen. Alla våra lektionshästar har försäkring i Folksam som ersätter olyckor och personskador som hästen orsakar. Även besökare i stallet, medryttare och andra omfattas av försäkringen. I medlemskapet ingår också en olycksfallsförsäkring via ridsportförbundet.

Klädsel

Vid all ridning ska håret vara uppsatt i toffs. Man använder godkänd hjälm och långbyxor som inte prasslar och tröja som täcker axlarna. Ingen ridning med löshängande halsduk pga säkerhetsrisk. Mer information om korrekt klädsel hittar man HÄR

Skor

Skorna ska ha klack. Gympaskor är inga bra ridskor. De får alltså inte vara helt platta undertill.
Detta för att förhindra att eleverna fastnar med fötterna i stigbyglarna. Känga eller gummistövlar med klack fungera bra

Tiden

Kom i tid till din lektion. Du bör vara här ca 30 min innan din lektion börjar. Det är den tid som krävs för att iordningsställa din ponny/häst före samt efter varje lektion. Tänk på att alla elever blir påverkade om lektionen inte kan starta i tid. Meddela om du inte kommer så det blir lättare för oss med hästfördelningen och du har möjlighet att få rida igen. Lektionsinnehåll

Hos oss undervisas du i:

  • teori
  • skolridning (dressyr)
  • hoppning
  • ridning i terräng, uteritt när vädret tillåter

Ni delas in i grupper efter ridkunskap. En bestämd dag och tid är reserverad för dig läsårsvis, för upp- och avsittning.

I stallet

På anslagstavlan i ridhusgången finns uppskrivet vilken häst eleven blivit tilldelad.
Det finns alltid en tanke bakom varje ekipage, dels för ryttarnas skull och framför allt för hästarnas skull så att de får en trevlig och givande lektion. Rätt häst till rätt ryttare är dessutom en viktig säkerhetsaspekt. Man kan lämna önskemål om vilken häst man vill rida, men det är ridläraren som bestämmer vilken häst det blir.

Före lektion

När du tittat vilken häst du ska ha,(på anslagstavlan i stora entrén i ridhuset) går du till stallet för att göra i ordning din häst. Här får du och hästen en stund tillsammans och du lär dig dessa moment som är en naturlig del i att lära sig rida. Be om hjälp om du är osäker i stallet! Du:

  1. Sätter på ponnyn grimman och sätter fast ponnyn i det uppbindningsrep som finns i boxen. Ryktar och kratsar hovar. Det finns en sköthink med hästs namn i sadelkammaren.
  2. Hämtar sadel och träns i sadelkammare
  3. Sadlar din häst. OBS! Dra inte åt sadelgjorden för hårt i boxen utan sätt bara på första bästa hålen, utan att dra åt.
  4. Tränsar din häst. Hästen får aldrig bindas fast eller lämnas obevakad med träns på sig. Om hästen blir skrämd och hoppar till kan den skada sig i munnen! Gå ner till ridhuset/ridbanan och knacka på porten. Håll alltid ett säkerhetsavstånd på minst 2 meter till hästen framför. Tillåts en häst gå in i en annan kan hästarna sparka mot varann.

Dags för ridlektion

Vid tiden för ridlektionens början öppnar ridinstruktören dörrarna till ridhuset/paddocken och hälsar dig välkommen in. Du leder in din häst och ställer upp den på medellinjen med en hästlängd mellan varje ekipage, drar åt sadelgjord utan att ta i med kraft, sitter upp och justerar dina stigläder.

Efter lektion

Efter lektionen leder du ut och gör iordning din häst:

  1. tränsar av och fäster ponnyn/hästen i sin grimma i boxens uppbindningsrep igen
  2. sadlar av
  3. ryktar och om hästen är svettig svampar du av den på de svettigaste ställena
  4. kratsar hovar
  5. om det är sista lektionen för dagen, var extra noga att kolla så ponnyn är hel och ren inför natten
  6. Tvättar av bett och drar med fördel av sadel och träns med en torr handduk om det ser dammigt ut. Hästens utrustning skall alltid hängas tillbaka på sin plats efter att man har använt utrustning & borstar. Borstarna skall även rengöras från hår.

Godis till hästarna

Du får gärna ge din häst lite godis såsom: morötter, äpplen och hästgodis. För att de inte ska bli bitiga på eleverna är det viktigt att det ges i krubban, deras matskål som sitter på boxväggen.

Frånvaro

Frånvaro från lektionen skall meddelas senast kl 12,00 samma dag per mail till info@hrk.nu eller via sms till eran ridlärare. Då du avbokar lektionen i tid finns det möjlighet till igenridning som du bokar genom att prata med din ridlärare om ett igen ridningstillfälle.

Ridgrupp

Vi förbehåller oss rätten att placera en elev i annan ridgrupp än den eleven anmält sig till eller att ställa in en planerad ridgrupp då skäl härtill föreligger, t ex för att erhålla jämn nivå på ridkunskaper eller vid för lågt elevantal i en ridgrupp.

Elever under 11 år

Elever under 11 år bör ha med sig vuxen som kan hjälpa dem vid iordningsställandet av ponnyn/hästen. För ovana vuxna tillhandahåller vi gratis undervisning, för att ni ska kunna hjälpa ert barn. Kontakta ridskolepersonalen för mer information.

Medföljande vuxen leder hästarna tillsammans med barnen till och från ridbanan samt under ridning. När barnen kommit så långt att de kan rida utan ledare ska ändå vuxen leda ponnyn till och från ridbanan och hålla i under av-/och påsittning. Dett gäller fram tills dess att ni fått ett okej från ridläraren att eleven är mogen att hanteraponnyn själv. En ponny på över 100 kg drar lätt med sig ett litet barn på 20-30 kg.

Föräldrarna

Även föräldrarna bör ha lämpliga kläder och skor. Ha ett par skor som är sköna att gå i eftersom det blir en hel del gående för er. Tänk på att det kan vara leriga vägar här och var när vi rider ut och ta på er varmt under den kalla årstiden. Observera att inga barnvagnar är tillåtna inne i stallet eller på ridbanan pga. av säkerhetsskäl.

Hästkunskap

Eftersom hästar är så mycket mer än bara ridning, lägger vi in kunskapslektioner några gånger under året. På teorilektionerna har vi olika teman t.ex. hästens utrustning, beteende, anatomi, eller något annat roligt. Vid dålig/kall väderlek kan vi göra något extra i stallet innan vi går ut så att ridtiden utomhus blir kortare.

Säkerhet -stall och ridbana

Håll alltid avstånd mellan hästarna både i stallet och när det rids.
Det skall vara minst 2 meter avstånd i mellan hästarna från och till stallet & under lektionerna! Det är viktigt att hålla avståndet för att undvika eventuella sparkar!

Det är inte tillåtet att springa och/eller skrika i stallet eller i närheten av hästar utomhus.
Stallet är hästarnas hem och där skall det vara lugnt och stilla, hästarna kan även bli skrämda av ”spring”.

Familjemedlemmar är givetivs alltid välkomna till oss men vi ser gärna att ni väntar utanför boxen när hästarna görs i ordning, då fler människor runt hästarna alltid innebär en större skadesrisk.

Under lektionstiden på ridbanan får endast den person som leder hästen vistas på ridbanan, inte syskon eller kompisar. Vi undanber oss även spring runt ridbanan utanför staket!

Tack för att ni behandlar våra hästar med respekt!

Börja rida

Välkommen till Högbo Ridklubb och dela glädjen med oss och våra hästar