Klädsel

Hur klär man sig rätt för ridning?

Hjälm
Hjälmen måste vara godkänd (CE – märkt) och sitta
bra. Ridskolan har hjälmar till utlåning. En hjälm som varit med om ett kraftigt tillbud anses förbrukad. Även om hjälmen ser hel ut på utsidan, kan det ha uppstått skador som inte syns, därför ska man aldrig köpa en begagnad hjälm.

Stövlar/skor
Det är viktigt att ha rätt på sig på fötterna.
Skon eller stöveln ska vara nätt i foten och ha en slätmönstrad
sula. Detta för att minimera riken för att fastna i stigbygeln. De skall också ha en låg klack för att man inte ska kunna få foten genom stigbygeln. Skilj på ridsko och stallsko. En vanlig nätt gummistövel med låg klack går alldeles utmärkt att använda. Det allra bästa att rida med är dock en ridstövel av gummi-, konstläder- eller läder. Om du rider i sko bör du komplettera den med shortchaps eller stövelskaft. Graningestöveln och liknande modeller av stövel är ej lämplig som ridstövel då det finns en
risk att de fastnar i stigbygeln och utgör en säkerhetsrisk. Som stallsko är det bra att använda sig av skyddshätta.

Säkerhetsväst
Säkehetsväst är en bra investering när du bestämt dig för att fortsätta rida. Den är mycket lämplig vid hoppning och uteridning. Alla elever under 18 år bör ha säkerhetsväst på sig när de rider på ridskolan. Ridskolan har ett begränsat antal västar till utlåning.

Övrig klädsel
Hår skall alltid vara uppsatt. Örhängen, piercing mm är direkt olämpligt vid all hästhantering då man kan skada sig rejält om exempelvis hästens svans fastnar i smycket och drar loss det. Byxorna bör vara utan sömmar på insidan och ej vara prassliga eller hala. På överkroppen ska du helst inte ha för bylsiga kläder. Tröjan måste täcka axlarna, linne är alltså inte tillåtet. Handskar är lämpligt att ha vid ridning. Halsduk som sticker ut är otillåtet.
Tugga aldrig tuggummi när du rider, det finns risk att du sätter i halsen. Be alltid en ridlärare att hålla i hästen när du klär av och på dig från hästyggen, hästen kan bli skrämd och du själv kan tappa balansen.
Vid ridning i mörker, använd alltid reflexer på både dig och din häst.